Ik leer anders
Opleidingscentrum
Bel mij terug

Bel mij terug

* Verplichte velden

Neurofeedback bij ADHD

Mensen met ADHD hebben een andere breintoestand in rust. Dit zien we tijdens een breinmeting. In veel landen maken ze eerst een EEG-scan om te kijken welk type ADHD iemand heeft. In Nederland werken we voornamelijk met de vragenlijsten uit de DSM-V. Wij zeggen daarentegen: Meten is weten. Een breinmeting verklaart vaak direct het gedrag, de leerstijl en onderbouwt de hulpvraag. Pas dan kunnen we op zoek naar de juiste oplossing.

Lees eerst de uitleg over de breintoestanden of bekijk de film Wat is neurofeedback?

Drie typen ADHD in een EEG

Bij mensen met de diagnose ADHD zie je een vertraging en/of versnelling van de breinactivatie. Je kunt dus drie verschillende typen ADHD onderscheiden met een EEG-meting.

Neurofeedback Type Klacht(en) Hersengolf Protocol
ADHD (ADD) 1. Overwegend onoplettend Thètagolven Thèta inhiberen
ADHD 2. Overwegend hyperactief impulsief High bèta- golven High bèta inhiberen
ADHD 3. Gecombineerd Thèta- en high bètagolven Thèta inhiberen
Bron: Brainmarker.com

Drie typen ADHD in EEG

 

 

ADHD en concentratieproblemen

Concentratieproblemen zijn het gevolg van een slechte focus. Bekijk de onderstaande afbeelding. Je hebt activatie nodig om je te kunnen concentreren en dus te kunnen leren. Bijvoorbeeld in een drukke omgeving is een goede focus extra belangrijk. Bekijk de groene koker in onderstaand plaatje. Dit brein is goed geactiveerd. Je ziet dan alleen het boek en sluit de rest van de wereld buiten. Medicatie als methylfenidaat (bijvoorbeeld Ritalin), verlaagt de onderactivatie (paars) en verhoogt de activatie (groen). Zo kun je de concentratie verbeteren. Je kunt het brein ook zelf trainen met neurofeedback voor een betere focus. Ten slotte leren we iedere dag met blijvend resultaat. Bijvoorbeeld fietsen verleer je ook niet meer.

Concentratie (focus) is groen

Wetenschappelijk onderzoek neurofeedback bij ADHD

De effecten van neurofeedback (30-40 sessies) bij ADHD blijken even goed of nog beter te zijn dan de effecten van medicatie. Dit is wetenschappelijk aangetoond in een studie onder 500 kinderen. De klachten, met name onoplettendheid en hyperactiviteit, namen af. Ook na een half jaar na de neurofeedbacktraining. Deze verbeteringen bleken vooral samen te hangen door het verminderen van de onderactivatie (paars) in het brein.

Neuro-academy voor ADHD coaches

Begeleid je jongeren en/of volwassenen met ADHD en wil je een stapje verder gaan dan de geijkte coachingstechnieken, dan is de neuro-academy interessant voor jou. Na het volgen van de vierdaagse opleiding kun je zelf een EEG-maken met de bijgeleverde apparatuur en software. Vervolgens kun je met dezelfde apparatuur het brein trainen met neurofeedback. Naar de opleiding.

Neurofeedback therapie ADHD

Wil je ook een breinmeting en je brein trainen met neurofeedback? Dat kan gewoon thuis. Opleidingscentrum Ik leer anders heeft samen met neurowetenschapper Björn Crüts de Brainmarker ontwikkeld. Kijk voor meer informatie over Neurofeedback therapie thuis op www.brainmarker.com.

Leerstijl ADHD

Veel leerlingen met ADHD hebben baat bij de leermethode Ik leer anders. Met name de mensen met onderactivatie in het brein leren vanuit vaste beelden en kunnen lesmateriaal visualiseren. In de volksmond noemen we dit beelddenkers. Het reguliere lesmateriaal sluit niet aan bij deze breinen. We horen dan ook vaak: Het zit er wel in, maar komt er niet uit. Door de lesstof te vertalen, kunnen ze de lesstof wel direct begrijpen en onthouden. Dit leer je tijdens de tweedaagse opleiding Ik leer anders voor ouders, leerkrachten, coaches, logopedistes enz. We werken met een werkboek en online computerprogramma om de leerachterstand in te halen. Bekijk het filmpje: Wat is beelddenken.