Ik leer anders
Opleidingscentrum
Bel mij terug

Bel mij terug

* Verplichte velden

Opleiding Hoogbegaafd kind groep 1-3
Lespakket en verrijkingsmateriaal

Voor ouders, leerkrachten, RT-ers, IB-ers, logopedistes, orthopedagogen, kindertherapeuten, psychologen, …

Corona nieuws: Wij houden een maximum aantal deelnemers aan zodat we de afstand van 1,5 meter kunnen garanderen in de zaal.

Ieder jaar is er een kleine groep leerlingen die opvalt door een snellere ontwikkeling en ander gedrag. Soms is het daardoor moeilijk aanpassen aan de schoolsituatie. Dit kan zich ook uiten door ander gedrag thuis. Hoe kun je deze jonge kinderen het beste begeleiden zodat ze zich in hun eigen tempo kunnen ontwikkelen, de leergierigheid behouden en sociaal sterker worden?

De opleiding Hoogbegaafd kind geeft praktische handvatten. Naast de theorie gaan we aan de slag met het complete lespakket van 3 niveaus en naar de interesses van de leerling. Vaak hebben deze leerlingen een visuele leerstijl (beelddenken). Er zijn bijvoorbeeld kleuters die zichzelf leren lezen en in groep drie uitvallen omdat de reguliere lesstof niet aansluit bij hun manier van leren. Dit kunnen we nu ondervangen.

Hoogbegaafde leerlingen werken graag thematisch waarbij de nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. We werken met kant-en-klare themaboekjes met een hoger denkniveau maar op een speelse wijze aangeboden, welke past bij de leeftijd. Voor in de (plus)klas of thuis aan de keukentafel. Dit verrijkingsmateriaal is verkrijgbaar in verschillende thema’s vanaf kleuterniveau tot groep 8.

Data 2020

Vrijdag 13 en 20 november 2020 in Monster (bij Den Haag)
In juni omgeving Zeeland op aanvraag. Stuur een email: info@ikleeranders.nl
Trainers: Agnes Oosterveen en Dorine Bier.
Kosten 485 euro.

Hoogbegaafd kind groep 1-3 inclusief lespakket op 3 niveaus en naar interesse.

Programma

Introductie

Hoe herken je jonge hoogbegaafde leerlingen? Wat zijn de verschillen tussen hoogbegaafd en hoog intelligent?

Gedrag hoogbegaafd kind

We behandelen de volgende gebieden:

  • Sociaal emotionele ontwikkeling.
  • Emotieregulatie, korte spanningsboog (terugtrekgedrag of hyper).
  • Aansluiting stimuleren met klasgenootjes.
  • Omgaan met slecht luisteren en het opzoeken van grenzen.
  • Faalangst (hoge lat voor zichzelf).
  • Asynchrone ontwikkeling.
  • Moeite met automatiseren.
  • Moeite met executieve functies zoals taakinitiatie.

Emoties en gedrag herkennen

Er is een compleet pakket ontwikkeld om emoties te herkennen en te oefenen. Je kunt zelf online gezichten maken. Deze beelden komen ook terug in de werkbladen en memorykaartjes.

Prikkelverwerking (HSP)

Veel hoogbegaafde kinderen zijn overgevoelig voor prikkels. Ze klagen regelmatig over buikpijn of gaan weer bedplassen. Soms wijzen de signalen er heel duidelijk op dat ze niet meer naar school willen. Regelmatig vertonen ze in de klas ander gedrag dan thuis. Hoe kun je deze leerlingen een veilige omgeving bieden? Hiervoor werken we bijvoorbeeld met een plattegrond voor de beste plek in de klas.

Breinwerking

  • Uitleg breinwerking aan de hand van een EEG.
  • Behoefte aan structuur en veiligheid.
  • Slecht aanpassingsvermogen (moeite met veranderingen).
  • Creatieve ideeën: eigen-wijs-heid.
  • Verbeteren concentratie.

Lespakket

De leerstijl van deze groep leerlingen is vaak visueel (beelddenken) en top-down. Het lespakket en de themaboekjes zijn hierop afgestemd. Het lesmateriaal bestaat uit letter- en woordherkenning, cijferbegrip, tellen, rekenen t/m 10, kleuren benoemen, voorzetsels en klokkijken. Alles is op een speelse manier en afgestemd op de interesses van de leerling. Je kunt ook pakketten maken met zelfgekozen foto’s en onderwerpen. Het jaar-account t.w.v. 39 euro voor het computerprogramma is inbegrepen.

Je maakt met een druk op de knop, standaard of zelfgemaakte (!):

  • beeldpakketten
  • memory-kaartjes
  • werkbladen die je kunt printen
  • online spelletjes voor op de tablet

Binnen de groep kun je verschillende niveaus aanbieden zonder dat dit opvalt. Zo krijgt de hoogbegaafde leerling de uitdaging waarnaar hij of zij op zoek is.

Variatie aan werkvormen van memory tot online spelletjes. Gebruik standaard pakketten of eigen foto’s. Klik op de foto voor een vergroting.

Standaard beeldpakket of zelf maken

In de Online trainer staan standaardpakketten en pakketten per thema voor bij het verrijkingsmateriaal (China, emoties, kinderboerderij, mijn lichaam, sport, feestdagen, enz.). Je kunt ook zelf pakketten maken. Denk aan de familie of specifieke interesses van de leerling.

Woordbeelden herkennen, luisteren en lezen.

Woorden overtypen

Verrijkingsmateriaal (plus)klas

Alle themaboekjes hebben dezelfde structuur en werkwijze zodat de leerlingen weten waar ze aan toe zijn. Door de grote diversiteit aan opdrachten en onderwerpen wordt het creatief denkvermogen gestimuleerd. Zo leren ze onder andere het leggen van relaties. In elk thema is aandacht voor taal, rekenen en het ontwikkelen van de fijne motoriek. Het materiaal is geschikt om individueel mee aan de slag te gaan of in kleine groepjes. Ga ook direct aan de slag en download hier het voorbeeld van de Tangram, twee pagina’s uit het themaboekje China.

 

Voorbeeld: 2 pagina’s uit het themaboekje China. Ga zelf aan de slag met de Tangram.

Voorbeelden verrijkingsmateriaal (plus)klas thema China groep 1-3. De tangram en geometrische draak.