Ik leer anders
Opleidingscentrum
Bel mij terug

Bel mij terug

* Verplichte velden

Beelddenken wetenschappelijk onderbouwd

Dankzij mijn samenwerking met neurowetenschapper Björn Crüts kunnen we nu ook de leerstijl beelddenken wetenschappelijk onderbouwen. Bekijk bovenstaande film voor meer informatie.

Breinwerking beelddenker

Veel mensen met leerproblemen laten een andere breintoestand zien tijdens een EEG-meting. Bij een cognitieve taak, schakelt het brein niet op naar een hogere versnelling. Bijvoorbeeld tijdens een rekentaak heb je activatie nodig in je brein. In bovenstaand filmpje wordt uitgelegd hoe een beelddenker informatie verwerkt. Dit gaat verder dan de voorkeur voor de rechter hersenhelft. Deze wetenschappelijke onderbouwing verklaart ook direct de concentratieproblemen, overprikkeling en/of andere leerstijl van de beelddenker. Met dank aan mijn collega Björn Crüts (neurowetenschapper).

Beelddenken is meer dan alleen een voorkeur voor de rechter hersenhelft

Brein verwerkt informatie.

Breintoestanden variëren de hele dag door

Het brein functioneert niet als een rechte weg. Je kunt het brein voorstellen als een landschap met vele dalen. Stress, concentratie, rust, dagdromen en slapen zijn basistoestanden van de hersenen. Al deze toestanden van het brein kunnen als dalletjes worden weergegeven. Denk aan een soort landschap. Het balletje van de toestand rolt van hot naar her. De dalletjes mogen niet te diep zijn, anders kan het balletje niet makkelijk rollen. Als het dalletje van stress (rood) bijvoorbeeld heel diep is, kom je er moeilijk uit. Als je brein door stress, dag en nacht overactief is, slaap je lichter en word je vaak wakker.

Breintoestanden variëren gedurende de dag.

Beelddenken en concentratieproblemen

Uitleg in bovenstaand filmpje verklaart de concentratieproblemen bij een beelddenker. Activatie (groen) zorgt voor een goede concentratie om te kunnen leren. Mensen met onderactivatie (paars) kunnen zich moeilijk focussen op een taak en zijn snel afgeleid door hun omgeving. Met stress (rood) kun je je ook niet goed concentreren. Met medicatie zoals methylfenidaat (bijvoorbeeld ritalin), activeer je groen en verlaag je paars in je brein. Dit is direct zichtbaar tijdens een EEG-meting. Je kunt je brein ook trainen met neurofeedback therapie.

Breintype verklaart klachten en capaciteiten beelddenker

Beelddenken en hooggevoelig HSP

Hooggevoeligheid is bij beelddenkers vaak een gevolg van een inhibitieprobleem. Zie bovenstaande afbeelding. Doordat het brein niet opschakelt, kun je omgevingsprikkels niet buiten sluiten. Alles komt binnen. Het inzoomen van de zaklamp werkt niet goed, waardoor altijd alles verlicht blijft. Vroeger in de oertijd was dit ideaal. Je scant dan doorlopend de omgeving af. Zo was je altijd voorbereid op gevaar. Tijdens het maken van een proefwerk in een drukke ruimte, is het een lastige eigenschap en roept het stress en/of een angstgevoelens op bij sommige kinderen.

Zelf een breinmeting maken met de Brainmarker.

Opleiding Neurofeedback inclusief apparatuur

We hebben EEG-apparatuur ontwikkeld voor in de praktijk. Zo krijgen we (h)erkenning voor andere type breinen. Je kunt nu zelf een EEG-meting maken om te kijken of een brein opschakelt (van paars naar groen) gedurende een taak. De breinactiviteit wordt uitgedrukt in kleur, je hoeft dus geen EEG te kunnen lezen. De meting duurt 5 minuten:

2 minuten met de ogen dicht
2 minuten met de ogen op
1 minuut cognitieve taak

Je kunt het brein ook trainen. Neurofeedback is een wetenschappelijk onderbouwde trainingstechniek voor de hersenen. Met langdurig resultaat. Want neurofeedback is een leerproces. Dit in tegenstelling tot medicatie. Tijdens de neurofeedbacktraining ziet de cliënt zijn of haar eigen breinactiviteit veranderen en leert door positieve feedback. Zo kun je diverse klachten verminderen.

Wil je zelf ook een breinmeting maken in je praktijk? De opleiding Trainer Neurofeedback is inclusief apparatuur om het brein te meten en te trainen: meer informatie via Brainmarker.